Crowdlending: een nieuwe manier om te investeren in vastgoed of een bedrijfskrediet te verkrijgen in Vlaanderen
Crowdlending, ook wel participatieve financiering genoemd, is een financieringsmethode waarbij particulieren geld uitlenen aan bedrijven of aan vastgoedprojecten die door professionals worden ontwikkeld. In ruil voor hun beleggingen (leningen) ontvangen de beleggers elke maand een vaste rentevergoeding van de projecteigenaren (de bedrijven die gefinancierd worden) gedurende een vaste periode. In de vastgoedsector biedt vastgoedcrowdfunding een alternatieve financieringsvorm voor professionals, of het nu gaat om vastgoedontwikkelaars, vastgoedhandelaars of verkavelaars.
De crowdlendingplatformen in België en Europa bieden hun beleggerscommunity een breed scala aan beleggingsmogelijkheden in de vastgoedsector. Vastgoedcrowdlending biedt verschillende voordelen voor zowel kredietnemers als beleggers.
De voordelen van een financiering via crowdlending voor bedrijven
Voor kredietnemers kan het een alternatief zijn voor de traditionele bankleningen, met vereenvoudigde aanvraagprocedures en kortere financieringstijden. Bovendien zijn de leentarieven zeer competitief, vanaf slechts 4% per jaar op sommige platformen.
De voordelen van deze nieuwe vastgoedbelegging voor beleggers
Voor de beleggers, die zowel particulieren als professionals kunnen zijn, biedt crowdlending een mogelijkheid om te beleggen in de vastgoedmarkt zonder een woning te hoeven kopen, terwijl ze hun kapitaal spreiden over verschillende projecten. Het is een geweldige manier om te diversifiëren en risico’s te beperken door niet alle eieren in één mand te leggen. De rendementen van crowdlending variëren van 4% tot 13% per jaar, afhankelijk van de risico’s die de belegger neemt. Sommige beleggingen bieden ook een verzekering van 100% op het geïnvesteerde kapitaal. De rendementen worden hierbij maandelijks gestort gedurende de hele vastgestelde looptijd van de lening. Dit betekent met andere woorden dat de belegger het geïnvesteerde kapitaal niet kan verliezen.
Vlaanderen: een stimuleringsregeling om te investeren
Als antwoord op de Covid-19-crisis heeft de regering van het Vlaams Gewest het “winwinlening”-programma uitgebreid, dat het voor particulieren gemakkelijker maakt om leningen te verstrekken aan Vlaamse kmo’s. Dit betekent dat kmo’s die in het Vlaamse Gewest gevestigd zijn, langetermijnleningen kunnen aanvragen bij particulieren.
Beleggers die hun geld liever lokaal investeren, kunnen projecten selecteren die specifiek in dit gewest gevestigd zijn. In het kader van deze “winwinleningen” zullen beleggers met fiscale woonplaats in Vlaanderen een belastingkrediet genieten van 4% per jaar gedurende de eerste vier jaar van hun lening, en vervolgens 2,5% per jaar in de daaropvolgende jaren. Bovendien wordt in geval van faillissement van het bedrijf waarin ze hebben geïnvesteerd, een overheidsgarantie op 30% van het kapitaal geactiveerd.
Het platform zorgt daarbij voor de nodige documenten en de administratieve formaliteiten om van het belastingkrediet te kunnen genieten.
Bedrijven: de voordelige leenvoorwaarden van de winwinlening
Met de winwinlening van het Vlaamse Gewest kunnen bedrijven een financiering tot € 300.000 verkrijgen. De leenrente van deze gewestelijke regeling begint bij 4,5% per jaar. Bedrijven die een aanvraag indienen, kunnen binnen 48 uur een eerste antwoord krijgen op de vraag of ze in aanmerking komen. Het bedrijf hoeft ook geen administratieve formaliteiten te vervullen – het crowdlendingplatform zorgt voor de afhandeling daarvan.
VAN CAUTER MULTITECHNIEKEN, een professional in de vastgoedsector die een beroep doet op crowdlending
Van Cauter Multitechnieken BV, een Vlaamse kmo actief in renovatie en bouw, heeft € 200.000 opgehaald via crowdlending, meer bepaald via een gewestelijke winwinlening, om de behoefte aan werkkapitaal als gevolg van de groei van haar activiteiten te financieren. De totale leenkosten bedroegen 4,7%. Dankzij hun investering in deze kmo genieten de 146 beleggers van een belastingkrediet via de winwinlening en van een gedeeltelijke overheidsgarantie op hun belegde fondsen.